top of page

Doopsel

Proficiat ! Want als U dit leest is het waarschijnlijk dat U een kindje verwacht of net mama, papa, oma of opa bent geworden.

De kindjes die we bereiken zijn soms pas geboren, maar ook soms enkele maanden tot enkele jaren oud. Uiteraard kunnen de ouders ook kiezen om hun kind op latere leeftijd te laten dopen ( bijvoorbeeld bij de eerste communie ). Men kan ook kiezen om je kind gelovig op te voeden, en het doopsel en vormsel uit te stellen tot een volwassen leeftijd, en dan de keuze te laten aan de jong volwassene zelf, na een degelijke voorbereiding. Er zijn heel wat mogelijkheden, zodat iedere ouder volgens eigen visie en geloofsbeleving een keuze kan maken.

Voor meer informatie, een gesprek of het afspreken van een doopdatum : neem gerust contact op.

 

Een korte tijd na de doopaanvraag zal er een afspraak gemaakt worden voor een bezoek van de doopselcatechisten. Het is wenselijk dat beide ouders dan thuis zijn. Tijdens dit gesprek wordt de doop overlopen, verdere afspraken gemaakt en is er nog ruimte voor meer inlichtingen.

 

Het doopsel in onze parochies wordt op zondag, de dag van de verrijzenis, toegediend. Meestal te 14.30 uur.

Contact :

Karen Willems

 

GSM: 0485/86.45.98

 

karenwillems83@gmail.com

Voor een doopsel in Onze Lieve Vrouw Geboorte :

tel : 0472 120 140

 

voor een doopsel in H. Hart-De Wegel :

tel : 0475 299 274

Als volwassene gedoopt worden

Er is iets gebeurd in je leven, …

Het kan de doop van je eigen kind zijn, een ontmoeting met iemand die je diep geraakt heeft, een onverwachte gebeurtenis in je leven, het overlijden van iemand waar je veel van hield, iets wat je gezien hebt op televisie, een getuigenis van een gelovig iemand, …

Misschien ben je opgegroeid in een gelovig gezin maar ben je om één of andere reden als kind nooit gedoopt. Of misschien kom je uit een ongelovig gezin. Maar hoe dan ook, er is iets in je binnenste beginnen broeden. Je voelt je aangesproken, aangeraakt door iets, door Iemand.

En dan denk je:” Eigenlijk wil ik die Jezus wat beter leren kennen, ik wil me wel laten dopen”.

Maar hoe gaat dat dan?

Het doopsel van een volwassene verloopt niet zoals dat van een kind. Hier neemt de kandidaat dopeling het initiatief. Jij – en niet je ouders – beslist om gedoopt te worden.

Na een verkennend gesprek met iemand van de dooppastoraal voor volwassenen, ga je samen met je begeleider op weg. Elke weg van een catechumeen (want zo wordt een volwassenen genoemd die zich voorbereid op het doopsel) is anders, want God heeft met ieder van ons een uniek plan, een unieke weg. Er is dus geen kant en klaar “lessenpakket”.

De voorbereiding op het doopsel duurt ongeveer een jaar. In die periode heb je een aantal gesprekken met je begeleider (ongeveer éénmaal per maand), kom je in contact met jouw parochie en met de wijdere kerk. Je wordt ook geïnitieerd in de liturgie en het christelijk leven.

Je ontvangt je doopsel tijdens de paaswake (zaterdag voor Pasen) in je parochiekerk. Die dag mag je ook voor het eerst volledig deelnemen aan de eucharistie en doe je dus ook je Eerste Communie.

Meestal ontvang je in datzelfde jaar het Vormsel (dat gaat door op Pinksteren in de kathedraal, samen met alle volwassen vormelingen van ons bisdom).

En dan, … dan begint jouw leven als christen pas écht,… Het is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar wel een hele mooie.

 

Wil je meer weten, neem dan contact op met:

Evelien Van Heyst 0494 58 08 25 of via evelien.van.heyst@telenet.be

bottom of page